Naučnici iz Singapura nedavno su otkrili zabrinjavajuću povezanost između konzumiranja određene hrane i povećanog rizika od raka.
Kako navodi The Mirror, tim istraživača otkrio je da konzumacija masne i slatke hrane uzrokuje da tijelo proizvodi spoj koji može privremeno isključiti sposobnost gen koji je ključan u suzbijanju tumora.
U revolucionarnom otkriću, otkriveno je da metilglioksal ima sposobnost blokiranja sposobnosti gena BRCA2 u borbi protiv raka.
Glavni istraživač i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog univerziteta u Singapuru doktor Ashok Venkitaraman rekao je da metilglioksal pokreće uništavanje gena BRCA2, smanjujući tako njegovo djelovanje u stanicama. Iako je taj učinak privremen, njegovo djelovanje može spriječiti funkciju BRCA2 u prevenciji tumora.
On je objasnio je da česta konzumacija ultraprerađene hrane bogate mastima i šećerom može dovesti do povećanog genetskog oštećenja i povećanog rizika od raka.
"Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju BRCA2 u prevenciji tumora, na kraju uzrokujući greške u našoj DNK koje su rani znakovi upozorenja za razvoj raka", objasnio je.
Studija je također primijetila da osobe s dijabetesom i predijabetesom često imaju visok nivo metilglioksala. Istraživači su upozorili da je potrebno daljnje istraživanje, budući da je studija provedena na kulturama stanica, a ne na ljudskim subjektima. Inače ova studija objavljena je u časopisu Cell.
Srčani udar je jedan od najčešćih uzroka smrti u svijetu. Stoga, va..
Dua Lipa pobrinula se da bude u centru pažnje na gala večeri 50. dodjele Ch..
U zgradi ASA Instituta u Sarajevu danas je potpisan ugovor o dodjeli 1,2 mili..
Najbolja bh. sportistkinja Lana Pudar na današnjoj konferenciji za med..
Prva utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine 7. maja između Sarajeva i &Sca..
U Neumu je tačno u podne danas počela Izborna skupština Nogometnog s..
WhatsApp je započeo testiranje novih opcija za audio i video pozive namijenj..
VRATI SE NA VRH